عطش (وبلاگ تخصصی ماه محرم و صفر) |
جامعه اسلامی، جامعهای است که بر اساس یک سلسله افکار و اندیشههای دینی برخاسته از اعتقاد به توحید در همه ابعاد آن شکل بگیرد و در مقام رفتار، ملتزم به یک سلسله ارزشها و اصول باشد که لازمه آن سلسله عقاید و باورها میباشد. بیشترین وجه تمایز یک جامعه دینی با جامعه غیردینی در آداب، رسوم، سلوک و رفتار افراد جامعه با خود و دیگران و در یک جمله در فرهنگ آن میباشد، به طوری که اگر فرهنگ دینی از جامعهای رخت بربندد و به جای آن در رفتار مردم فرهنگ غیردینی حاکم باشد نمیتوان آن جامعه را دینی شمرد؛ گرچه همه آن افراد خود را دیندار بپندارند. پایبندی به فرهنگ دینی یا استحاله فرهنگی مسئله عصر امام حسین(علیهالسلام) یا مسئله امروز و فردای جامعه ما نیست، بلکه درگیری اساسی میان رسول خدا(صلیاللهعلیهوآله) و مخالفان آن حضرت نیز در اینگونه مسائل بود.
الف- حمایت از دین «این رسول خداست - که درود خدا بر او و خاندان او باد - و این شهیدان راه خدایند که منتظر آمدن شمایند و آمدن شما را به یکدیگر بشارت میدهند. بنابر این از دین خدا و دین پیامبرش دفاع کنید.»(8) حمایت از دین، نخست پذیرش آن در مقام اندیشه و پایبندی به آن در مقام گفتار و رفتار میباشد و در مرحله بعد تبلیغ و ترویج اندیشههای دینی و در حوزه سیاسی تلاش برای استقرار حاکمیت قوانین دینی در ساختار اداری و قانونگذاری و قضایی است. بقیه در ادامه مطلب
ب- حمایت از اهل بیت(علیهمالسلام) «قل لا اسئلکم علیه اجرا الاّ المودّة فی القربی» (شوری/23)؛ بگو من در ازای رسالتم پاداشی جز محبت خویشاوندان از شما طلب نمیکنم. حمایت از دین، نخست پذیرش آن در مقام اندیشه و پایبندی به آن در مقام گفتار و رفتار میباشد و در مرحله بعد تبلیغ و ترویج اندیشههای دینی و در حوزه سیاسی تلاش برای استقرار حاکمیت قوانین دینی در ساختار اداری و قانونگذاری و قضایی است. در روایات فراوانی که از طریق شیعه و سنی نقل شده محبت به خاندان رسول خدا(صلیاللهعلیهوآله) و دفاع از آنان و تلاش برای رفع مشکلات آنان مورد تأکید قرار گرفته است که به عنوان نمونه به یک روایت اشاره میکنیم:
«پیامبر اکرم(صلیاللهعلیهوآله) فرمود: در قیامت برای چهار گروه شفاعت میکنم: کسی که فرزندانم را احترام کند. کسی که خواستههای آنان را برآورد. کسی که هنگام نیاز آنان برای رفع نیازشان تلاش کند و کسی که آنان را دوست داشته باشد و این دوستی را با قلب و زبان ابراز کند.»(9) عاشورائیان در عاشورا از حرم رسول خدا(صلیاللهعلیهوآله) دفاع کردند و زینبیان امروز باید از مکتب اهل بیت(علیهمالسلام) دفاع کنند و امیدواریم که آخرین بازمانده خاندان رسول خدا، حضرت مهدی(علیهالسلام و عجل الله فرجه) قیام جهانی خود را آغاز کند تا عاشقان اهل بیت(علیهمالسلام) در کنار حضرتش به دفاع از او و اندیشههای الهیاش بپردازند و به این وظیفه خود نیز جامه عمل پوشند.
ج- زنده کردن کتاب خدا
د- زنده کردن سنت رسول خدا(صلیاللهعلیهوآله) در عصر امام حسین (علیهالسلام) شاید بیشتر مسلمانان در حوزه فردی به کتاب و سنت رسول خدا (صلیاللهعلیهوآله) عمل میکردند، ولی بیگمان حاکمیت سیاسی در اختیار حاکمان بنیامیه بود؛ حاکمانی که ساختار سیاسی کشور را از فرهنگ دینی و کتاب خدا و سنت رسول خدا بیگانه کرده بودند. در چنین جامعهای امام حسین(علیهالسلام) برای زنده کردن کتاب خدا و سنت رسول خدا(صلیاللهعلیهوآله) قیام میکند و از مردم میخواهد که در این زمینه او را یاری کنند تا بتواند جامعه را به راه راست رهنمون سازد. در این زمینه به یکی از نامههایی که حضرتش به سران بصره نوشته است توجه کنید: «این نامهام را برایتان فرستادم. من شما را به کتاب خدا و سنت رسول خدا(صلیاللهعلیهوآله) دعوت میکنم. بدون تردید سنت رسول خدا (صلیاللهعلیهوآله) مرده است؛ بنابر این اگر به پیامم پاسخ مثبت دهید و از دستوراتم اطاعت کنید شما را به سوی سعادت و خوشبختی هدایت میکنم.»(11)
ه- نابودی بدعتها امام حسین (علیهالسلام) نابودی بدعتها را وظیفه مسلمانی و یکی از شاخصههای عزت فرهنگی میداند و از همه میخواهد که او را برای نابودی بدعتها یاری کنند. او در یکی از نامههایی که برای سران بصره نوشت و از آنان خواست که او را در این قیام یاری کنند میفرماید: «اما بعد، فانّی ادعوکم الی احیاء معالم الحقّ و اماتة البدع، فان تجیبوا تهتدوا سبل الرشاد»(12)؛ بعد از سلام، همانا من شما را به زنده کردن نشانههای حق و میراندن بدعتها دعوت میکنم. بنابر این اگر به پیام من پاسخ مثبت دهید به سعادت و خوشبختی رهنمون خواهید شد. پینوشتها: 8ـ نهج الشهادة، ص 148/ اکسیر العبادات فی اسرار الشهادات/ ج 2 ص 266/ ادب الحسین و حماسته، ص 170. 9- بشارة المصطفی لشیعة المرتضی، ص 70. 10ـ نهجالشهادة، ص 148/ اسرارالشهادات، ج 2، ص 266. 11ـ بحارالانوار، ج 44، ص 340/ نهجالشهادة، ص 280/ تاریخ طبری، ج 4، ص 266. 12ـ نهجالشهادة، ص 276. [ دوشنبه 90/9/7 ] [ 4:13 عصر ] [ محمدرضا صرافی نژاد ]
[ نظر ]
|
|
[ طراحی : وبلاگ اسکین ] [ Weblog Themes By : weblog skin ] |